Testnevelesi Egyetem

Tata

Általános ismertető:
Tata 25 ezer lélekszámú barokk kisváros, a Bécs-Budapest autópálya mentén, a Gerecse hegység nyugati előterében fekszik. Az „Élővizek városa” és 2010-ben a biodiverzitás magyarországi fővárosa lett, így ismerve el a város kötődését a természeti értékekhez.
Fordulatokban gazdag történelmét visszatükrözik műemlékei, melyek közül a legnevezetesebb az Öreg-tó partján álló vár. Helytörténeti gyűjteményei és szabadtéri geológiai múzeuma méltán népszerűek. Nagy kiterjedésű tavai és közkedvelt strandfürdője a vízisportok és a horgászat kedvelőinek, árnyas parkjai a természet szerelmeseinek kínálnak kikapcsolódási lehetőséget.

Ajánlott sétaútvonalak:
Országgyűlés tér- Ady Endre utca- Zsigmond Király udvar – Eszterházy udvar – Kristály szálló – Erzsébet királyné tér – Angolkert – Hattyúliget utca – Miklós malom- Kodály tér – Tópart – vár- várudvar – Eszterházy kastély1
 tata1
tata2

Olimpiai edzőtábor:
Az Angolpark Baji út felőli részén 1948 májusában jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét. Tatára azért esett a választásuk, mert ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra. A sikeres 1948-as londoni olimpia után a tábort teljesen kiépítették, és 1951-ben adták át a sportolóknak. A tábort négyévenként fejlesztették (szállodai rész, konferencia terem, tornacsarnok, futófolyosó, új labdarúgópálya, öttusa lőtér), s napjainkban már fedett uszoda, fedett teniszpálya is segíti a sportolók felkészülését. A magyar sport egyik fellegvára lett.

Tata – kulturális vonzerők:2

 • Angolpark:
  A tatai angolpark 1783 után épült, amikor gróf Esterházy Ferenc kérésére elkezdték telepíteni az első fákat a mesterségesen kialakított Öreg-tó és Cseke-tó köré. Az tette különlegessé, hogy egykoron nemcsak a ma is látható kiterjedésében pompázott, hanem gyakorlatilag az egész Tatát behálózta és harmonikusan illeszkedett az őt körülvevő tájba.
 • Kristály Szálló:
  Az ország legrégebbi működő szállodája a tatai Kristály. Az eredeti épület, a Szarka fogadó, földszintes volt, melyre emeletet a 18. sz.-ban építettek. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, ’49. május 2-án és 3-án a főhadiszállás e fogadóban volt. A mai eklektikus formáját az 1891-ben történt átalakítása során nyerte el. 1945-ben nevét Szabadság Szállóra változtatták. A napjainkban is felújításokon, rekonstrukciókon áteső patinás épület ma ismét Kristály néven fogadja a vendégeket.
 • Vár:
  Az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Esterházy-családnak köszönhetünk. A Kuny Domokos Múzeum 1954 óta működik a tatai vár épületében.
 • Esterházy-kastély:
  Esterházy Miklós (1711-1765), a magyar testőrség kapitánya, 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot. A tatai Öreg-tó partján álló, késő barokk kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei, valamint 18. századi eredetű szentimentális kertje és angolparkja teszi egyedi látnivalóvá. A kastély saroktornyos főépületét nyugatról a – hajdan vendégek szállásaként szolgáló – földszintes kiskastély, valamint melléképületek sora öleli.
 • Vízimalmok:
  Írott forrásokban a 13. és a 14. században is találunk már említést a tatai vízimalmokról. Az 1830-as évek elején készített térképen 15 működő malmot tüntettek fel. 1950-ben a mezőgazdaság átalakítása és a vele járó államosítás egyre több vízimalom leállását eredményezte. 1961-ben a tatabányai akna súlyos vízbetörése végleg megszüntette a Tata területén feltörő további forrásokat. Ezzel megpecsételődött a még vízi erővel működő malmok sorsa, így ezek napjainkban más funkciókat látnak el (pl.: Berta-malom - szálló és modern sportcentrum, Gyári-malom: korábban turistaszállóként, ma halászcsárda, Nepomucenus-malom:  más néven Gödör- vagy Völgyi-malom: ma Német Nemzetiségi Múzeum).

Tata – természeti vonzerők:

 • Fényes Tanösvény:
  A Fényes-forrásvidéket mutatja be. A forrásvidéken kiépített pallórendszer segítségével száraz lábbal tekinthetik meg a jégmadarak és nutriák lakóhelyét és csodálhatják meg a feltörő forrásokat.
 • Réti-halastavak:
  Esterházyak által birtokolt területen 1896-ban épült halastavakat megelőzően hatalmas nádasok, mocsarak húzódtak végig Tata területén egészen a Dunáig.

Hivatkozások:

[1] http://tourinform.hu/telepulesek?SEID=3923

[2] http://www.visittata.com/hu/info/latnivalok/tata/index.html

További oldalak

Magyarországi városok

Please publish modules in offcanvas position.