Testnevelesi Egyetem

MAGYARORSZÁGI TÚRALEÍRÁS

2016. október 19. szerda – PANNONHALMA – Zirc
Utunkat a kiemelkedő szigetként elénk tárulkozó Pannon halomnál kezdjük. A külcsín mögött magyarként igazán nagyra értékeljük a tudás átadását, amelyet a magyar államisággal egyidős Bencés Apátság közvetít napjainkban is.
Cseszneken vezet keresztül utunk, ahol az átutazókat ellenőrizték a középkorban a ma többfunkciós látogatóközpontként működő Cseszneki várból. A gyalogosok útja a tekergős Ördög-árkon keresztül vezet Zirc felé.
15.00 megérkezés Pannonhalmára, szállás elfoglalása

01
Kerékpáros program 1.
Útvonal: 36 km- Pannonhalma- Táp- Réde- Csesznek

02
Kerékpáros program 2.
Útvonal: 17 km, Csesznek – Zirc

Gyalogos program
Útvonal: 16,5 km Csesznek-Zirc


2016. október 20. csütörtök ZIRC – CSÓKAKŐ
A Bakony szíveként (-a szláv szerdce szóból levezethető) Zirc városából indulunk útnak második nap. Zirc Magyarország legmagasabban fekvő városa, amelynek jelképe ciszterci apátság épületegyüttese, a látványos barokk templommal, és a mellette található híres arborétummal.  
A kerékpárosok a hullámos bakonyi tájon küzdik át magukat, és bizonyítják állóképességüket, míg a gyalogosoknak a Gaja-szurdok meredélyein kell helytállni Bodajk közelében, ahol a patakmeder elágazásai formás szigeteket alkotnak a vándorok örömére.
Csókakő községhez kell még eljutnunk ezen a napon. Várhatóan a Vértes lebukó lejtőjének derekán kiemelkedő vár látványa segíti a tempó tartását. A Csókakő várának impozáns  alakzata a lemenő nap által megvilágítva pazar látványnak ígérkezik. Mi több a zegzugos kőtömbök közötti lépcsősor, amely a várba felvezet romantikus képzeteket kelthet. Zarándoklatunk eszmei hátteréről a helyiekkel együtt elfogyasztandó bográcsozás közben tudunk beszélgetni.03
Kerékpáros program
Útvonal: 41 vagy 46 km; Zirc- Olaszfalu – Bakonynána – Tés – Csikling vár –
                Bakonycsernye – Balinka –Csókakő

04
Gyalogos program
Útvonal: 9 vagy 14 km; Fehérvárcsurgó- Gaja-szurdok- Csókakő

2016. október 21. péntek CSÓKAKŐ – TATA
A kerékpárosoknak és a gyalogosoknak is ez lesz a legkeményebb napja.
A kerekesek Gánt és a falusi idillt megtestesítő Vérteskozma érintésével szelik át a Vértes dombjait és Tatabányán át jutnak el a sportolók kiszolgálásáról híres tatai edzőtáborig.
A gyalogos túra több híres vértesi helyszínt érint, Mindszentpusztán és Kőhányás-pusztán át, gyakorlatilag végig a Vértes sűrűjében haladunk egészen a váráról híres Várgesztesig.
Tata történelmi jelentőségű város, nekünk az edzőtábor melletti romkert megtekintése jut majd osztályrészül, ahol a vértesszentkereszti templom elhordott kőalakzataiból állt össze a mai romantikus kép.05
Kerékpáros program
Útvonal: 63 vagy 68 km;  
Csókakő – Csákberény – Gánt – Vérteskozma – Várgesztes - vértesi erdészeti utakon és kerékpáros úton - Tata

06
Gyalogos program
Útvonal: 25 vagy 30 km
Csókakő – Csáki várrom – Kőhányás puszta - Várgesztes

   
2016. október 22. szombat TATA – ESZTERGOM
Ezen a napon egy „első kategóriás” szakadatlan emelkedőt kell megmásznia kerekeseinknek az Agostyán nyeregig. Kitartásukat a helyismerettel rendelkező helyi kerékpáros sportolók is próbálgatják majd, akik ezen a szakaszon kísérőül szegülnek a csapathoz. Tardosról ők a Duna mellé gurulnak le, ahonnan Esztergom felé veszik az irányt az utolsó szálláshelyünkre.
A gyalogosok Tardosról indulnak Tokod felé, közben érintik a hegység névadóját a Gerecsét, annak lábánál elhaladnak a Serédi-kastély mellett, majd a törökök elleni küzdelem egyik szomorú állomásán, a magyar nők hősiességének emlékhelyén, Pusztamaróton hajtanak fejet őseink bátorsága előtt.
A túra elnevezésének megfelelően Péliföldszentkereszt zarándokhelyet is érinti, ahol a barokk templom kincse a Szent Kereszt ereklye.  A Kő hegy szirtjeiről remélhetőleg jól látható lesz az Esztergomi bazilika, majd a híres pincék mentén jutunk el Tokodra.   
Ezen a napon Pilisjászfaluról induló lovasok is csatlakoznak a gyalogosokhoz.

07
Kerékpáros program 1.
Útvonal: 44 km, Tata – Agostyán- Tardos – Süttő – Lábatlan – Nyergesújfalu – Tát –Tokod

08
Kerékpáros program 2.
Útvonal: 12 km; Tokod – Tát – Esztergom

09
Gyalogos program
Útvonal: 17 km, Tardos- Gerecse – Serédi kastély – Pusztamarót - Péliföldszentkereszt – Tokod

2016. október 23. vasárnap  ESZTERGOM – BUDAPEST
Október 23-án a Géza fejedelem korától kezdve jelentős királyi és egyházi központ, Esztergom városából kerekeseink indulnak hasonlóan fontos történelmi helyszín, Visegrád felé.  Onnan a csapat egy része két keréken folytatja útját Budapest felé, de egy különítmény kajakokba száll és Szentendre érintésével a Dunán közelíti meg az ünneplő fővárost.

tervezett indulás Esztergomból 9.00 órakor
Kerékpáros program
Időszak a programra:
Útvonal: 41 km, Visegrád - Budapest
Vízitúra program
Időszak a programra:
Útvonal: 40 km, Visegrád – Budapest

Please publish modules in offcanvas position.