Testnevelesi Egyetem

Beszámoló Zircről

Kilométerek a hősök tiszteletére –beszámoló Zircről

Zirc volt az első állomása annak a teljesítménytúrának, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanéves évfordulója alkalmából szervezett a Testnevelési Egyetem.

A túra Pannonhalmáról indult október 19-én, és még ezen a napon megérkezett Zircre. A túrázókhoz Cseszneknél csatlakoztak az Erdélyi Baráti Kör Egyesület természetjárói, és együtt tették meg a 16,5 kilométeres távot. A helyi önkormányzat képviselete a kerékpárútnál fogadta az érkező csapatot.

besz1 A Testnevelési Egyetem képviselete és az Erdélyi Baráti Kör tagjai a teljesítménytúrát követően, Zircen

Október 20-án reggel a Testnevelési Egyetem, Zirc Városi Önkormányzat és az Erdélyi Baráti Kör Egyesület közösen emlékezett meg a forradalomról az ’56-os emlékkőnél. A túrázókat Ottó Péter polgármester köszöntötte, a vendégek részéről dr. Dosek Ágoston egyetemi docens emlékezett.

besz2

Az esemény tiszteletére Zircre látogatott a Testnevelési Egyetem hallgatója, Tóth Tamás paralimpikon úszó, aki az egyetlen magyar aranyérmet szerezte a riói paralimpián.

besz3

Az emlékezők ezt követően a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornatermébe vonultak át, ahol az emléktúra részeként, a „Veled Kerek” színjátszó társulat játékos formában, szituációs előadásokkal idézte meg az 1956-os forradalmat, bevonva a programba az egyetemistákat és a hatvan évvel ezelőtti eseményekről már tanuló általános iskolásokat is. A műsort megelőzően Tóth Tamás a mozgás fontosságára, a legalább napi egy óra sportolásra biztatta a diákságot.

besz4

besz5

besz6

A gyerekek játszva tanulhatták a történelmet, és láthatóan jól érezték magukat a rendhagyó tanórán. A végén mindenki elmerengett, hogy mit jelent számára a szabadság, majd az ifjúság együtt kiáltotta azt a szót, amiért a magyar nemzet hősei bátran kiálltak 1956-ban.

A teljesítménytúra Zirc után közvetlenül kerékpáros programmal folytatódott Olaszfalu irányába. A túrázók Csókakő, Tata és Esztergom állomásokat követően október 23-án érkeznek vissza a fővárosba, hogy a sok-sok kilométer megtételét követően is megünnepeljék a forradalmárokat.

Kelemen Gábor

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja

Please publish modules in offcanvas position.